Hoidon sivuvaikutukset

Hoidon sivuvaikutukset ja mahdolliset vaaratekijät

Sivuvaikutukset ovat verrattain harvinaisia käytettäessä ihon alle tai laskimoon annetavaa hoitoa. Niitä esiintyy yleensä ensimmäisten antokertojen yhteydessä. Tyypillisimpiä oireita ovat vilunväristykset, ristiselkäkipu, väsymys ja päänsärky. Jos sivuoireita esiintyy usein, voidaan ennen immunoglobuliinin antoa antaa tulehduskipulääkettä tai pieni annos kortisonia. Vakavia allergisia reaktioita esiintyy hyvin harvoin.

Tällä hetkellä kaikki immunoglobuliinivalmisteet on tehty verenluovuttajien plasmasta. Tämä tarkoittaa sitä, että on olemassa potentiaalinen riski saada valmisteiden mukana veren välityksellä tarttuva infektio, kuten HIV tai maksatulehdus (hepatiitti). Maailmassa ei ole kuvattu yhtään immunoglobuliinivalmisteen välityksellä tarttunutta HIV-infektiota. Muutamia C-hepatiittitartuntoja on sen sijaan kuvattu. Valmisteet ovat kuitenkin nykyään erittäin hyvin testattuja tärkeimpien virusten suhteen. Lisäksi valmistusvaiheessa käytetään menetelmiä, jotka inaktivoivat mahdolliset virukset.

Immunoglobuliinihoitoa ei tule antaa ilman selvää diagnoosia, sillä turhaan annettuna se heikentää omaa vasta-ainetuotantoa.