Vasta-aineet

Mitä ovat vasta-aineet?

Vasta-aineet auttavat meitä parantumaan bakteeri-infektioista. Vasta-aineet kuuluvat valkuaisaineisiin, joita kutsutaan immunoglobuliineiksi (Ig). Olet varmasti kuullut käytettävän termiä gammaglobuliini. Sitä käytettiin aiemmin kuvaamaan näitä proteiineja, kunnes tutkijat huomasivat niiden kuuluvan osana immuunipuolustukseen.

Vasta-aineet voidaan jakaa kolmeen pääluokkaan:
IgG, IgA ja IgM. On olemassa myös IgE, jolla on merkitystä allergisissa reaktioissa, sekä IgD, jonka merkitys on epäselvä.

IgG on merkittävin vasta-aineluokka. Sitä on 2/3 immunoglobuliineista. Se jakautuu vielä neljään alaluokkaan: IgG1, IgG2, IgG3 ja IgG4.

Vasta-aineluokilla on oma erityistehtävänsä. IgA huolehtii elimistön etulinjan puolustuksesta. Sitä esiintyy runsaasti limakalvojen ulkopinnalla, ruuansulatuskanavassa ja hengitysteissä. Se estää bakteerin tarttumisen limakalvon soluihin. IgG:tä esiintyy puolestaan eniten veressä suojaten elimistöön jo tunkeutuneilta taudinaiheuttajilta. IgM vasta-aineita tarvitaan immunisaation alussa.

Vasta-aineet pääsevät kulkeutumaan kaikkialle elimistöön, ihoon, silmiin, korviin, kurkkuun, keuhkoihin, suolistoon, niveliin. Kaikki elimistön osat tarvitsevat vasta-aineiden apua suojautuakseen niihin tunkeutuvilta taudinaiheuttajilta. Näin mikä tahansa kehon osa voi kärsiä vasta-ainepuutoksen aiheuttamista oireista.